3.6. 2021

Turistická značka 11. 6. 2021

Klub českých turistů – jedna z nejstarších turistických organizací na světě – slaví 133 let od svého založení. Své výročí oslaví 11. června v Praze na náměstí Republiky. Přesně v tento den, který je vnímán jako památný den Klubu českých turistů, proběhlo založení klubu. Slavnostní akce bude probíhat od deseti hodin dopoledne až do večera s bohatým doprovodným programem. 

Pro rodiny s dětmi bude připraven program zaměřený na ochranu přírody a lesů. KČT zde postaví velký turistický rozcestník, chybět nebudou dárkové suvenýry či oblíbené razítkování. „Všichni účastníci programu obdrží Absolventskou vizitku nebo otisk příležitostného poštovního razítka. Součástí programu bude také 3 km dlouhý pochod k Náprstkovu muzeu a zpět, kde budou soutěžící plnit různé úkoly a interaktivní hry. V 11 hodin proběhne slavnostní vyvěšení největší turistické značky v ČR zapsané agenturou Dobrý den do knihy rekordů. Zajímavý zážitek nabídne také přítomnost atletky Lindy Průšové, medailistky MČR 2020 v trojskoku. S atletkou si budete moci na stanovišti doskočiště poměřit své sportovní dovednosti.

Státní podnik Lesy České republiky je generáním partnerem KČT. Spolu s LČR podporuje akci Turistická značka také organizace PEFC ČR, která chce upozornit veřejnost nejen na nutnost ohleduplné turistiky v naší přírodě, ale především na trvale udržitelné hospodaření v našich lesích. „Rekreační funkci lesů považujeme i my lesníci za velmi důležitou a potřebnou. Vážíme si činnosti KČT a naše organizace PEFC ČR, která dohlíží na správné hospodaření v lesích, je připravena se zapojit do společných projektů. Rádi bychom podpořili nejen samotnou návštěvnost v našich lesích, ale i informovanost veřejnosti o lesním prostředí i práci našich lesníků“, říká Stanislav Slanina, ředitel organizace PEFC ČR, která je významným partnerem turistů - a to nejen při oslavě výročí. Akce je organizována s podporou Ministerstva pro místní rozvoj.